vrijdag 13 februari 2015

Tiroler Gröstl

Op winterse dagen is het heerlijk om even terug te denken aan die fijne wintersport in Oostenrijk. Waan je in een authentiek berghutje, waar je Tiroler Gröstl nuttigt na een flinke dag skiën. Met dit klassieke recept maak je het Oostenrijkse gerecht feilloos na en voel je de Oostenrijkse sferen ook gewoon bij jou thuis.

Ingrediënten (voor 4 personen):
900 g kruimige aardappels
250 g spekblokjes
2 uien
2 teentjes knoflook, mag ook een beetje meer zijn :)
250 champignons
1 paprikamix (1 rode, 1 gele, 1 groene paprika)
100 ml witte wijn
1 klontje boter
 bosje peterselie
1 zakje geraspte oude kaas
4 eieren
olijfolie

Bereidingswijze:
-Verwarm de oven voor op 200 graden.
-Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappels in 10 minuten gaar, stoom daarna nog even droog.
-Bak de spekblokjes krokant in een koekenpan.
-Haal de spekjes uit de pan, verdeel in een (ingevette) ovenschaal en bak de paprika in het vet van de spek.
-Pel en snipper de uien ondertussen.
-Voeg de helft van de ui en knoflook (geperst) toe aan de paprika, en bak een minuut mee.
-Schenk dan de wijn erbij. Breng op smaak met peper en zout.
-Snijd de champignons in kwarten en voeg ze toe aan de groente. Gaar in 2 minuten en verdeel vervolgens over de schaal.
-Verhit een scheut olie in dezelfde koekenpan en bak de aardappels. Voeg de rest van de ui en knoflook toe.
-Pluk en hak de peterselie fijn. Voeg de helft toe aan de aardappels in de laatste minuut. Bewaar de rest voor garnering.
-Breng de aardappels op smaak met een beetje peper en voeg toe aan de ovenschaal. Strooi de kaas eroverheen en bak 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
-Ondertussen bak je de 4 eieren in de koekenpan.
-Serveer de Tiroler Gröstl over vier borden. Leg er een gebakken ei bovenop. Garneer met de rest van de peterselie.

Eet smakelijk!