vrijdag 13 februari 2015

Franse uiensoep

Uiensoep, de klassieke Franse variant. Dus met een lekker gegratineerd stokbroodje.

Ingrediënten (voor 4 personen):
750 g uien
40 g boter
1 takje tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
1 liter runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische soep)
2 laurierblaadjes
1 stokbrood
1 zakje Gruyère kaas
zout
peper

Bereidingswijze:
-Pel de uien en snijd in dunne ringen.
-Smelt de boter in een grote pan en voeg de uienringen toe. Laat ze in 20 minuten glazig worden. Zet daarna het vuur hoger en bak de uien in 10 minuten al roerend goudbruin.
-Voeg de bouillon met de laurier en tijm toe. Laat alles zachtjes koken tot de uien bijna zijn opgelost (20/30 minuten).
- Verwijder de laurier en breng de soep op smaak met zout en peper.
-Verwarm ondertussen de grill van de oven op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in plakken en beleg voor elke soepkom 2 stukjes met kaas. Gratineer het stokbrood met de kaas onder de grill (5/6 minuten).
-Verdeel de soep over de kommen en leg er twee plakjes stokbrood in.

Eet smakelijk!